Hoe duurzaam zijn droogbloemen?

Misschien doen je ze denken aan vroeger; de lijstjes met droogbloemen, het gedroogde trouwboeket van je moeder of het bosje droogbloemen bij je oma op de salontafel. Droogbloemen hebben jarenlang een wat suf imago gehad, maar zijn nu helemaal terug, en hoe! Bovendien zijn droogbloemen heel duurzaam. 

Een verse bos bloemen is natuurlijk prachtig, mensen worden ook gelukkiger als ze groen en bloemen zien of om zich heen hebben. Maar het kost wel veel grondstoffen zoals energie en water om bloemen te produceren. 

Een gemiddeld boeket met 25 bloemen kost ongeveer 3 m3 gas of 11 kWh. Daarmee staan 12 boeketten (ofwel 1 per maand) gelijk aan evenveel energie verbruik als een jaar televisiekijken. Met 400 boeketten kun je je huis voor een jaar verwarmen.

Een droogboeket wordt vaak luchtgedroogd. Zodra de bloemen gedroogd zijn, blijven ze zeker één jaar mooi. Afhankelijk van het soort en mits je ze niet in de volle zon zet. Zo bespaar je een hele hoop verse bosjes en de uitstoot en energie die dit met zich meebrengt.

Natuurlijk snappen we dat je wel eens wat anders wilt. Daarom verkopen wij in ons droogbloemenatelier losse bloemen. Zo maak je van je bestaande boeket iedere keer met een kleine aanpassing, weer een heel nieuwe variant!

Daar helpen wij je uiteraard graag mee!

Bron: https://www.detransformisten.be/artikel/de-ecologische-impact-van-bloementeelt