Wat is eigenlijk Judaspenning?

Eén van onze favoriete droogbloemen is toch wel de Judaspenning. Daarom vonden we het tijd een blog te wijden aan deze bijzondere bloem! Misschien ken je hem wel van vroeger; vaak stond hij met een paar takjes bij elkaar in een vaas in de vensterbank. Niet zonder reden, de gedroogde Judaspenning reflecteert namelijk prachtig het licht! 

Judaspenning, oftewel Lunaria annua, bloeit als een kleurige plant in het voorjaar. De bloemen zijn meestal paars, blauw, roze en wit. Na de bloei ontstaan er groene ronde platte zaaddozen. Deze kleuren naar grijs, zilvergrijs en uiteindelijk parelmoerachtig.

De zaden vallen er grotendeels zelf uit en zo plant deze plant zichzelf voort. Je vindt ze vaak ook in het wild. Wie weet spot je zelf eens een paar takken in het bos, of ergens in de berm. Wees wel voorzichtig, want op het moment dat de zaaddozen volledig ingedroogd zijn, zijn ze erg fragiel, maar prachtig om thuis in een vaas te zetten.

De gedroogde parelmoerkleurige zaaddozen lijken op penningen (munten). Het verhaal gaat dat Judas de muntstukken die hij uit zijn verraad gekregen had heeft weggeworpen en dat op deze plek Judaspenning ging groeien. 


Wanneer de zaaddozen droog genoeg zijn kan je aan beide kanten van de schijfjes een laagje afhalen. De middelste flinterdunne vliesjes die blijven zitten zijn de 'penningen' met een prachtige parelmoer achtige gloed. 


Zoals we al zeiden, zijn wij groot fan van deze uitzonderlijke bloem. Als ze leverbaar zijn, zullen wij ze inkopen en kun je de Judaspenning ook los bij ons in de winkel kopen, om ze zelf te verwerken of om los in een vaas of kleinere vaasjes te zetten.